Als je aan een buitenlander vraagt om een stereotype Nederlander te omschrijven dan zullen de begrippen, kaas, klompen en de welbekende tulpenbol zeker genoemd worden. Ook niet zo gek want voor zo’n klein land als Nederland zijn we heel erg groots op het gebied van bloemen en planten en dan vooral bloembollen. De meest bekende bloembollen zijn toch wel de voorjaarsbloeiers, zoals de tulpenbol. Tulpen zijn natuurlijk heel erg mooi en in eindeloos verschillende combinaties te verkrijgen, maar toch zijn er heel veel andere voorjaarsbloeiers die voortkomen uit een bloembol en die minder bekend zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan Krokussen, Narcissen, Alliums, en ken je de wildtulp al?

Meerjarige voorjaarsbloeiers

Een veel voorkomende vraag over tulpenbollen is, of deze elk jaar opnieuw bloeien. Alhoewel ik hier heel graag volmondig ja op zou zeggen, is de ervaring toch iets anders. Allereerst hangt dit heel erg van de tulpensoort af, de ene soort is sterker dan de andere soort. Zo hebben wij een aantal soorten op de webshop staan de we speciaal gemarkeerd hebben met meerjarig, aangezien de ervaring leert dat deze soorten wel goed terugkomen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de tulp Menton. Een andere belangrijke factor voor het meerjarige karakter van tulpen is het weer. Een tulpenbol heeft namelijk graag de koude temperaturen van de winter, maar houd niet van de warmte van de zomer. Als je dus echt graag wil dat je tulpenbollen jaarlijks opnieuw bloeien dan kun je het beste de bollen na de bloei uit de grond halen en op een droge en koele plek bewaren gedurende de zomer. De bollen kunnen dan laat in de herfst weer worden begraven om het volgende voorjaar weer te genieten van de bloemen. Daarnaast zijn er een aantal simpele verzorgingsregels die helpen bij de verzorging van je tulpen maar ook van andere voorjaarsbloeiers. Zo is het erg belangrijk om na de bloei de bloemen te ontkoppen, knip na de bloei heel eenvoudig de uitgebloeide bloem weg. Zo voorkom je dat de bol na de bloei zaden aan gaat maken en houd de bol meer energie over voor het volgende jaar. Daarnaast is het erg belangrijk om alle groene bladeren te laten staan tot dat deze geheel bruin gekleurd zijn, de bladeren bevatten namelijk veel voedingsstoffen die de bol goed kan gebruiken voor het volgende jaar. Door de bladeren langzaam te laten verdrogen, trekken alle voedingsstoffen terug in de bol en houd de bol weer wat extra energie over.

Tulpenbollen in miniatuurvorm

Als je graag voorjaarsbloeiers kiest die meerdere jaren in de tuin stralen dan kunnen we de miniatuur variant van de tulp van harte aanbevelen. Deze voorjaarsbloeiers worden ook wel wildtulpen of botanische tulp genoemd. De bollen zijn een stuk kleiner dan die van de normale tulpen en brengen dan ook kleinere bloemen. Een beetje te vergelijken met het formaat van een Krokus. De botanische tulpenbollen hebben een sterk meerjarig karakter en daarnaast vermeerderen de bollen zich ook erg goed. Eenmaal geplant kun je dus zonder enige moeite elk jaar opnieuw genieten van een kleurrijke bloemenpracht.