Een crypto-beleggingsfonds biedt een belegger blootstelling tot de digitale valutamarkten en de belangrijkste crypto activa; waarbij meestal Bitcoin het belangrijkste component van is. Het gaat hier vaak om een Bitcoin beleggingsfonds waar meestal andere belangrijke digitale activa aan worden toegevoegd als een diversificatie en verdere koersspeculatie.

Wat is een Crypto Fonds?

Een crypto fonds of Bitcoin fondsen is een partij, ook wel beleggingsfonds genoemd die voor mensen investeert in cryptocurrency. Deze cryptocurrency, of crypto coins (Bijvoorbeeld Bitcoin, Ethereum of NEO) zijn virtuele munten die verhandeld kunnen worden op exchanges. crypto fondsen werken met Euro’s. Als investeerder kan je met Euro’s het fonds instappen en gaat het crypto fonds voor jou de virtuele munten, cryptocurrencies kopen.

Volgens de AFM, moet een crypto fonds aan allerlei regels voldoen om te mogen toetreden tot de Nederlands beleggingsmarkt. Dit om partijen die misbruik willen maken van investeerders buiten spel te zetten.

Nu zijn er in 2017 en 2018 al heel veel fondsen bij gekomen. Om deze allemaal goed te kunnen vergelijken, is er nu de website crypto-fondsen.nl, hierop worden vele crypto fondsen uit Nederland met elkaar vergeleken zodat je een goed beeld krijgt van wat er mogelijk is.

Het is relatief makkelijk om via een beleggingsfonds in te stappen, echter de belegger kan geen aanspraak maken op de onderliggende activa en heeft te maken met beheerkosten. Het is goedkoper en vanuit financiële soevereiniteitsstandpunt beter om zelf de gewenste bitcoins en digitale activa te kopen. Dit kan een belegger doen op een gereguleerde Nederlandse digitale asset exchange zoals Bitvavo.